lördag 3 maj 2008

Gigondas - ett utmärkt vin från södra Rhone.



Några mil norr om Apt, i sluttningarna upp mot Les Dentelles de Montmirail, ligger den lilla pittoreska byn Gigondas.
Vinerna som produceras här är ganska lika de från Chateauneuf-du-Pape (nära granne),
men de betingar ett något lägre pris.
Det rödvin som produceras i Gigondas består huvudsakligen av druvan Grenache, men där finns också druvorna Syrah och Cinsault.
Grenachdruvan ger vinet en mjuk, kryddig ton.
Vinerna härifrån uppfattas som kraftiga och djupa.
Lämplig serveringstemperatur för ett Gigondas-vin är strax under rumstemperatur - dvs 15-16 grader.
Lämpliga maträtter till vinet kan vara daube (kalops), lamm, vilt och varför inte roquefort-ost?
I kväll ska vi till en lammstek (sjutimmarslamm enl Anthony Bourdain) smaka på vår
"Preference" - Gigondas 2003.
- À votre santé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar