lördag 18 juni 2011

Zurcher Geschnetzletets med Rösti - Mästerkocken monsieur Brunos recept.



Den schweiziske mästerkocken monsieur Bruno har via e-mail, till enbart vår blogg, skickat oss ett recept på en schweisisk rätt.
Vi har fått monsieur Brunos tillstånd att publicera följande recept (för 4 personer).
Zurcher Geschnetzletets med Rösti.
Inköpslista för Geschnetzletets:
600 gram kalvfilé
1 lök
200 gram färska champinjoner
2 dl torrt vitt vin
1 knippe persilja
50 gram smör
1,5 dl grädde
salt och peppar
Skär kalvfilén i tunna skivor. Ett tips är att frysa ned köttet en stund, så går det lättare att skära tunna skivor.
Därefter strimlas de skurna skivorna.
Skiva champinjoner och lök. Hälften av smöret värms nu upp i stekpannan, därefter fräses köttet hastigt. Lägg köttet på ett fat och håll det varmt. Fräs champinjonerna lätt i smöret, lägg till löken och fräs det hela tillsammans.
Tillsätt vinet och koka in hälften.
Lägg tillbaka köttet i stekpannan och koka upp det hela hastigt med grädden.
Salta och peppra.
Inköpslista för Rösti:
1 kg potatis av fast karaktär
50 gram smör
salt
Koka potatisen med skal. Koka ej för länge. Häll över i ett durkslag och låt stå i en halv dag. Kan stå i rumstemperatur. Skala därefter potatisen.
Riv potatisen på ett rivjärns grövsta sida. Låt smöret smälta i stekpannan. Det får ej brynas! Lägg över den rivna potatisen i stekpannan, salta och blanda.
Stekpannan ska hela tiden vara kvar på plattan med låg värme.
Tryck till och forma med stekspade på sidorna och ovanpå, så att det ser ut som en rund kaka. Låt det steka i 10 minuter. Under tiden formar du potatiskakan två gånger så att kakan blir kompakt - skaka pannan då och då - så att potatisen inte fastnar i stekpannans botten.
Kontrollera med stekspaden så att potatisen inte bränns vid.
Temperaturen får inte vara för hög. Efter ca 10 minuter ska Röstin vara genomstekt. Undersidan ska vara gyllenbrun. Kontrollera detta genom att lyfta lite på sidan av kakan. Täck över den färdiga Röstin med ett uppläggningsfat.
Lyft och vänd, så att Röstin hamnar på uppläggningsfatet.
Servera gärna med en grön sallad.
Mästerkocken monsieur Bruno hälsar och hoppas att rätten ska bli till belåtenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar